1397/10/20 09:38
مصرف ماهی و دستگاه گوارش
در جوامع امروزی مشکلات گوارشی بسیار دیده میشود که تغذیه نامناسب یکی از دلایل این مشکلات است بنابراین عموم مردم دنبال غذای سالم با هضم آسانتر خواص درمانگری هستند که بتواند مشکلات گوارشی را کم نماید. مواد غذایی که هضم آسانی دارند و بهسلامت دستگاه گوارش کمک میکنند زیرا سلامتی گوارش با سلامت اعضای دیگر بدن در ارتباط است. ماهی با توجه به غنی بودن از ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3، انتخاب مناسبی برای یک وعدهی غذایی سبک، راحت الهضم و با خواص گوارش بسیار است که همه اینها درنتیجه سلامت دستگاه گوارش را در پی دارد. در جمعیتهایی با میزان بالای مصرف ماهی، مانند ماهیگیر فنلاند و سوئد، میزان بروز و مرگومیر سرطانهای گوارشی بسیار کاهش مییابد.
اسیدهای چرب امگا-3 و سلامتی گوارش
تعادل نسبت اسید چرب امگا-6 به امگا-3 در بدن که نسبت 1: 1 است باعث بهبود سلامت روده است و میتواند باعث کاهش التهاب و درنهایت منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای التهابی شود که شامل بسیاری از بیماریهای خود ایمنی مرتبط با سلامت روده ازجمله IBS(سندرم روده تحریکپذیر) است. ماهی یک منبع ایده آل از اسیدهای چرب است که اجزای مهم غشای سلولی هستند.
تحقیقات نشان میدهد که رژیم غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 بهطور قابلتوجهی باعث تغییر میکروبیوتاسیون روده میشود مصرف ماهی بدون در نظر گرفتن فیبر باعث افزایش ارگانیسمهای مفید روده میشود که ماهی قزلآلا یک گزینه عالی ازنظر ماهی آسان هضم و افزایش میزان میکروبهای مفید روده گرفته میشود. داشتن بسیاری از انواع مختلف باکتری در روده مزایای سلامتی زیادی دارد زیرا آنها نقش مهمی در هضم و سیستم ایمنی بدن ما دارند و حتی وزن ما را تنظیم میکنند. بنابراین از خطر ابتلا به دیابت ، چاقی و بیماری التهابی روده و سرطان جلوگیری مینمایند. این باکتریها تولید موادی را میکنند که از التهاب در روده بزرگ و از بروز خطر بیماری کولیت جلوگیری میکند.
ماهی و سرطان گوارش
اسیدهای چرب باعث تولید پروستاگلاندین های ضدالتهابی و اسید هیدرو کسی ایکستاتروژنیک میشوند که از طریق مسیرهای سیکلواکسیژناز و لیپواکسیژناز این مسیرها نقش مهمی در التهاب، تکثیر سلولی و آنژیوژنز دارند، که هر کدام عامل مهم در پیشرفت سرطان هستند. اسیدهای چرب غیر اشباع (امگا-3و PUFA) میتوانند از پیشرفت سرطان جلوگیری کنند. بنابراین خواص ضدالتهابی ماهی برای جلوگیری از سرطان مهم است. کمک به سرکوب سرطان توسط امگا-3 و PUFA شامل اثرات تغییرات در تکثیر، تهاجم، متاستاز و آپوپتوز سلولهای سرطانی میباشد.
ماهی همچنین میتواند حاوی مقادیر بالایی از ویتامین D و سلنیوم باشد که در مقابل رشد سرطانهای چندگانه قرار میگیرد. همچنین روی یک ماده معدنی است که برای یک روده سالم حیاتی است که در ماهی و آبزیان به میزان بالایی یافت میشود و کمبود آن میتواند منجر به اختلالات دستگاه گوارش و از دست دادن تنوع میکروبی همراه با سندرم روده تحریکپذیر و سرطان روده شود.
نویسنده: مهندس سکینه ابراهیمی، کارشناس ارشد شیلات
در جوامع امروزی مشکلات گوارشی بسیار دیده میشود که تغذیه نامناسب یکی از دلایل این مشکلات است بنابراین عموم مردم دنبال غذای سالم با هضم آسانتر خواص درمانگری هستند که بتواند مشکلات گوارشی را کم نماید. مواد غذایی که هضم آسانی دارند و بهسلامت دستگاه گوارش کمک میکنند زیرا سلامتی گوارش با سلامت اعضای دیگر بدن در ارتباط است. ماهی با توجه به غنی بودن از ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3، انتخاب مناسبی برای یک وعدهی غذایی سبک، راحت الهضم و با خواص گوارش بسیار است که همه اینها درنتیجه سلامت دستگاه گوارش را در پی دارد. در جمعیتهایی با میزان بالای مصرف ماهی، مانند ماهیگیر فنلاند و سوئد، میزان بروز و مرگومیر سرطانهای گوارشی بسیار کاهش مییابد.
اسیدهای چرب امگا-3 و سلامتی گوارش
تعادل نسبت اسید چرب امگا-6 به امگا-3 در بدن که نسبت 1: 1 است باعث بهبود سلامت روده است و میتواند باعث کاهش التهاب و درنهایت منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای التهابی شود که شامل بسیاری از بیماریهای خود ایمنی مرتبط با سلامت روده ازجمله IBS(سندرم روده تحریکپذیر) است. ماهی یک منبع ایده آل از اسیدهای چرب است که اجزای مهم غشای سلولی هستند.
تحقیقات نشان میدهد که رژیم غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 بهطور قابلتوجهی باعث تغییر میکروبیوتاسیون روده میشود مصرف ماهی بدون در نظر گرفتن فیبر باعث افزایش ارگانیسمهای مفید روده میشود که ماهی قزلآلا یک گزینه عالی ازنظر ماهی آسان هضم و افزایش میزان میکروبهای مفید روده گرفته میشود. داشتن بسیاری از انواع مختلف باکتری در روده مزایای سلامتی زیادی دارد زیرا آنها نقش مهمی در هضم و سیستم ایمنی بدن ما دارند و حتی وزن ما را تنظیم میکنند. بنابراین از خطر ابتلا به دیابت ، چاقی و بیماری التهابی روده و سرطان جلوگیری مینمایند. این باکتریها تولید موادی را میکنند که از التهاب در روده بزرگ و از بروز خطر بیماری کولیت جلوگیری میکند.
ماهی و سرطان گوارش
اسیدهای چرب باعث تولید پروستاگلاندین های ضدالتهابی و اسید هیدرو کسی ایکستاتروژنیک میشوند که از طریق مسیرهای سیکلواکسیژناز و لیپواکسیژناز این مسیرها نقش مهمی در التهاب، تکثیر سلولی و آنژیوژنز دارند، که هر کدام عامل مهم در پیشرفت سرطان هستند. اسیدهای چرب غیر اشباع (امگا-3و PUFA) میتوانند از پیشرفت سرطان جلوگیری کنند. بنابراین خواص ضدالتهابی ماهی برای جلوگیری از سرطان مهم است. کمک به سرکوب سرطان توسط امگا-3 و PUFA شامل اثرات تغییرات در تکثیر، تهاجم، متاستاز و آپوپتوز سلولهای سرطانی میباشد.
ماهی همچنین میتواند حاوی مقادیر بالایی از ویتامین D و سلنیوم باشد که در مقابل رشد سرطانهای چندگانه قرار میگیرد. همچنین روی یک ماده معدنی است که برای یک روده سالم حیاتی است که در ماهی و آبزیان به میزان بالایی یافت میشود و کمبود آن میتواند منجر به اختلالات دستگاه گوارش و از دست دادن تنوع میکروبی همراه با سندرم روده تحریکپذیر و سرطان روده شود.
نویسنده: مهندس سکینه ابراهیمی، کارشناس ارشد شیلات